Groeten van #10 – Bakvissenlol

De tekst van dit ansichtkaartje kan zo uit een ouderwets meisjesromannetje komen. Een meisje beschrijft haar hilarische avonturen met haar vriendinnen in een danszaal – echt een stelletje bakvissen.

tekst

Gisterenavond met dansen hadden we allemaal gefingeerde namen. Riek was Els, Cor = Jacquline en ik Treesje. We kwamen uit Haarlem. Die knul waar ik mee danste zat de hele tijd te oreren: Weet je die straat en die danszaal. Ik maar ja knikken. In Haarlem dansen ze zeker heel anders hè. Oh, oh, wat hadden we een lol. We riepen elkaar maar bij die naam, Els gaat ’t lekker enzo. Dag Barbra [?] alias Treesje.

De echte naam van het meisje kan ik niet goed lezen, maar wat kan die leuk vertellen! Het moet een grappig kind zijn geweest. Lekker met de meiden naar de danstent en jezelf voordoen als iemand anders. Gewoon voor de lol. Ze hebben vast de hele avond dubbel gelegen van het lachen… En dan die jongen die maar tegen haar aan bleef praten, en natuurlijk vragen ging stellen over die stad waar ‘Treesje’ helemaal niet vandaan kwam!

adresbraun

Naast de adressering is nog iets gekriebeld: “Toetesie tegen bakkesie” (wat dat ook moge betekenen). Je kunt in ieder geval niet zeggen dat Barbra/Treesje geen humor had. Het adres is een winkelstraat in Naaldwijk, waar ook ene meneer Braun een kantoorboekhandel had. Het kan wel om dezelfde gaan. Zijn vrouw had in de winkel haar eigen handel in Devotionalia, heiligenbeelden en andere aan devotie verwante artikelen. Als je goed kijkt op de foto kun je de beelden in de etalage zien staan.

detailboekhandel

In 1953 overlijdt in Naaldwijk een Jacobus Martinus Braun; dat kan dezelfde zijn als de geadresseerde van het kaartje. Misschien wel de vader van het meisje. Hij was getrouwd met Margaretha Petronella Agatha Jeanson. Zijn eigen moeder had als tweede naam Barbara – misschien dat de kaartschrijfster dus naar haar vernoemd is.
Jacobus Martinus en Margaretha trouwden in 1931. Ik kan twee doodgeboren kinderen van hen vinden, maar verder niets online. Daarvoor zijn de gegevens nog te recent.

Als je je dus nog eens verveelt in de discotheek, geef jezelf en je vriendinnen een andere naam en zeg dat je uit Haarlem komt – gegarandeerd een lollige avond!

~

Over de Molenstraat in Naaldwijk: http://www.historischarchiefwestland.nl/fileadmin/bestanden/Collectie/fotos_en_ansichtkaarten/straat_van_toen/PDF_s/Straat_van_toen__Molenstraat_def.pdf

Jacobus Martinus Braun: https://www.wiewaswie.nl/personen-zoeken/zoeken/document/a2apersonid/525535496/srcid/20854777/oid/1

 

 

Over DaniëlleSabine

Een boekenwurm die houdt van kunst en geschiedenis en daarover blogt op https://daniellesabine.wordpress.com.
Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s