Famillement 2016

Donderdag werd het Famillement weer gehouden: een evenement helemaal over familiegeschiedenis! Dit jaar was het op diverse locaties in Utrecht, met een markt, lezingen, workshops en expertmeetings. Ik heb het Famillement één keer eerder bezocht toen het in Leiden was, maar ditmaal was het toch veel leuker!

Van tevoren had ik al gezien hoe uitgebreid het programma was. We kozen van tevoren uit waar we heen wilden, want er was gewoon teveel om uit te kiezen! Uiteindelijk zijn we eerst naar de informatiemarkt geweest. Deze stond op het plein van het Utrechts Archief, en ging ook binnen in het gebouw verder. Overal kraampjes van instellingen die met familiegeschiedenis te maken hadden, met oude boeken, dna, je eigen boek publiceren, diverse websites. Erg interessant. En zoals hoort bij een beurs hadden veel bedrijven ook kleine hebbedingetjes zoals pennen, ansichtkaarten en folders. We hadden al gauw aardig wat informatie verzameld. Het Centraal Bureau voor Genealogie had een actie voor hun vrienden: hoe langer je lid was, hoe meer boeken je gratis mocht uitzoeken bij hun stand. Wij hadden geluk; mijn vader is al ruim 20 jaar lid en we mochten dus vier boeken uitkiezen!

20160602_131053

De eerste lezing die we bezochten was die van Maarten van Rossem. Ik had hem nog nooit in het echt gezien, maar wel van anderen gehoord dat hij erg gevat en grappig is, en ook heel belezen en intelligent. Dat was ook zo: hij strooide met feitjes en jaartallen, om vervolgens iedereen met een droge opmerking weer aan het lachen te krijgen. Zijn lezing ging over de zin en onzin van familiegeschiedenis. Zelf vond hij het een beetje onzin. Die mensen staan immers zo ver van je af, wat heb je er nu aan om te weten van wie je afstamt? Op een gegeven moment heb je zoveel voorouders dat er altijd wel iets interessants tussen zit (of er moest tussen die 10.000 voorouders geen enkele zitten die iets bereikt had, maar dat zou wel erg tragisch zijn) en stamt iedereen van elkaar af. Zelf had Maarten ooit aan het programma ‘Verborgen verleden’ meegedaan en bleek dat hij afstamde van Maarten Harpertszoon Tromp. Dat vond hij wel aardig, maar wat heb je er verder aan? Ga je daar dan zelf ineens status aan ontlenen? Zit er een loonsverhoging in of een erefunctie bij de marine, alleen daarom? Zulke opmerkingen maakten zijn lezing erg leuk en de hele Lutherse Kerk zat dan ook propvol.

20160602_150143

Na de lezing over historische geo-informatie kwam het schrijversinterview met Annejet van der Zijl. Zij schrijft biografieën. Ik heb tot mijn schaamte nog nooit iets van haar gelezen, maar met een vader die al haar werk heeft moesten we hier natuurlijk even heen. Ik moet zeggen dat ik nu ook een fan ben en zeker ‘Jagtlust’ en ‘De Amerikaanse prinses’ ga lezen. Wat kan zij mooi en rustig vertellen – over het schrijversvak, over de praktijk van het onderzoek doen. Over het proces van jarenlang intensief bezig zijn met een persoon, dat je probeert je in te leven en je voor te stellen hoe alles voor diegene geweest is. En hoe je uiteindelijk steeds meer puzzelstukjes aan elkaar weet te passen en tot een verhaal komt. Het ergste wat kan gebeuren, aldus Annejet, is dat je een boek aan het schrijven bent en het blijkt saai te zijn. Dat was haar op een bepaald punt bij de biografie van Annie M.G. Schmidt wel gebeurd – maar daar moet je dan overheen zien te komen. Verder was Annejets enthousiasme over het schrijven en onderzoek doen vooral heel aanstekelijk!

Daarmee is eigenlijk de hele dag wel omschreven: het was een dag met een aanstekelijk enthousiasme, met mensen die allemaal dezelfde passie voor geschiedenis en onderzoeken delen. Mensen die verslaafd zijn aan genealogie, die graag met hun neus in stoffige boeken zitten, die uren in archieven spenderen, die misschien een beetje gek zijn. Maar daar reken ik mezelf dan graag toe! Ik ga in ieder geval met frisse moed weer verder met mijn eigen stamboomonderzoek en weet nu weer even dat ik niet de enige ben – al ben ik dan misschien wel één van de jongsten (dat bleek ook maar weer op het Famillement…)!

~

Foto’s door mijzelf
http://famillement.blogspot.nl/2013/04/programma-famillement-2016.html

 

 

Over DaniëlleSabine

Een boekenwurm die houdt van kunst en geschiedenis en daarover blogt op https://daniellesabine.wordpress.com.
Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s