Vermist in Leiden, 1821

Op 6 juni 1821 meldde de Leydse Courant de vermissing van een 10-jarige jongen. Hij was gekleed in het donkerblauw met grijs, wel met hier en daar wat lappen erop, en droeg geen pet of muts. Zijn ouders waren radeloos en loofden een beloning uit voor degene die hun zoon terug zou brengen – levend of dood.

85e8b9c2-a03e-b754-61ed-2534795ff905

Wie was dit jongetje, deze Johannes de Hollander van de Beschuitsteeg?

Google, Wiewaswie.nl, Familysearch, Delpher en andere krantenwebsites leverden niet veel op. Pas bij het archief van Erfgoed Leiden en Omstreken vond ik wat aanknopingspunten, namelijk de geboorte van ene Jacobus den Hollander. Deze was geboren op 18-03-1813 als zoon van Johannes den Hollander, arbeider, en Maria Beekman. Als woonplaats wordt genoemd: Beschuitsteeg, kanton 1, wijk 7, no 914.

Dat klopt met het adres in het artikel. Het lijkt me dat het hier om een broertje van de vermiste Johannes gaat, en dat Johannes dus naar zijn vader vernoemd is.

528fce6a-0a21-2405-89a8-36f0edf252cc

Jan Elias Kikkert, ‘Beschuitsteeg’, ca. 1875.Coll. Erfgoed Leiden en Omstreken

Er komt nog een rij kinderen tevoorschijn uit het archief: Johanna 1815, Jacobus 1817, Cornelis Johannes 1819, Johannes Jeroen 1821, Petrus Johannes 1823, Gerardus Johannes 1824, Hendrik 1828. Er is daar geen geboorte te vinden van rond 1811, wanneer onze vermiste jongen geboren moet zijn.

Tijdens het zoeken naar meer gegevens over Johannes’ broers en zus kwam ik ineens een record tegen met een overlijdensakte. Leeftijd: 10 jaar. Datum: 06-06-1821. Het ging om Johannes Jeroense den Hollander van de Beschuitsteeg, wijk 7, no. 914.
En dan schrik je toch wel even.

De arme jongen is dus toch overleden. Maar hoe? Wat is er gebeurd?

johannes

Wie de overlijdensakte leest, zal zich verbazen: Johannes is gewoon thuis overleden, in het huis aan de Beschuitsteeg, om 7 uur ’s morgens. Om 11 uur deed zijn vader aangifte en zette zijn handtekening.

De oproep in de krant en de vondst van de jongen hebben elkaar waarschijnlijk gekruist. Dat de ouders überhaupt de moeite namen (en het konden betalen) om een stuk in de krant te zetten, benadrukt wel hoe ernstig de situatie was. Johannes was niet zomaar even verstoppertje aan het spelen. Hij was ook al sinds zaterdagmiddag vermist en zijn overlijden was op woensdag.
Naar wat er in die tussentijd gebeurd is, en hoe hij dan toch thuis heeft kunnen sterven, daar kunnen we alleen maar naar gissen. Een misdrijf, een ontvoering, een ongeluk, een kinderlijke driftbui met fatale afloop…

Johannes’ moeder was in verwachting toen hij stierf en ze noemde haar nieuwe baby ook Johannes Jeroen. Dit zoontje werd overigens maar 3 jaar. Dit, opgeteld bij het drama van de vermiste Johannes en het verlies van nog een aantal kinderen, maakt het leven van dit gezin wel tot een tragisch verhaal.

~

Krantenartikel

Johannes den Hollander bij Erfgoed Leiden en Omstreken

Tekening Beschuitsteeg

Na het schrijven van dit artikel kwam ik erachter dat iemand anders stom toevallig ook over Johannes geschreven heeft. Deze blogger heeft wel wat meer gegevens kunnen vinden, zoals de exacte geboortedatum. http://jnvlieland.blogspot.nl/2012/10/johannes-hollander.html

 

Over DaniëlleSabine

Een boekenwurm die houdt van kunst en geschiedenis en daarover blogt op https://daniellesabine.wordpress.com.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s