Groeten van #8 – Diamanten en diner in het Kurhaus

Een gezellig tafereeltje van oma Poes die haar kleinkinderen een boekje voorleest. Zo te zien is het wel een spannend boek, als je naar de benauwde koppies van de kittens kijkt. Een grappig kaartje, met een nog leuker berichtje erop.

20160312_164948

Groet uit Den Haag. Lieve Ed.
Gisterenavond zijn wij naar Carré geweest. Het was een erg aardig programma.
Wij hebben als bruidsmeisjes ieder een broche met diamantjes gekregen, leuk hè? Morgen receptie en ’s avonds soupéetje bij de bruid. Vandaag zoals je weet diner in het Kurhaus.
Hoe komt het dat ik niets van jelui hoor. Schrijf maar eens gauw, dan krijg je van mij ook nog een brief. Steeds t.a.t. [?] May

We verkeren hier duidelijk in hogere kringen! Het gemak waarmee ze alle overdaad opsomt is grappig om te zien. Carré wordt in één adem genoemd met diamantjes en het Kurhaus. Wat een leven daar, in de ‘high society’! Zo’n kort berichtje, maar het roept meteen een beeld op van May’s leven: vol glitter en glamour.

20160312_165102

De kaart is, hoe chique, in het Frans geadresseerd aan een zekere monsieur E. Twiss, per adres van madame Roukens. De Ginnekenstraat is nu een drukke winkelstraat in Breda.

Die familie Twiss blijkt zelfs een eigen wikipedia pagina te hebben; het was een welvarend geslacht dat zelfs in het Nederlands Patriciaat was opgenomen. Zou de kaartschrijfster May dan ook een Twiss zijn, en Ed haar broer? Dan zou het hier kunnen gaan om deze vrouw:

  • Clara Catharina May Twiss (1867-1927); trouwde in 1886 met jhr. Edouard Quarles van Ufford (1854-1942), burgemeester van Maartensdijk en lid van de familie Quarles

Als dat inderdaad zo is, verkeerde ze inderdaad in ‘goed gezelschap’. De ouders van haar man kwamen uit de families Quarles van Ufford en Van Limburg Stirum.

edouard

Edouard Quarles van Ufford

Ook van andere leden van May’s familie zijn afbeeldingen te vinden. Zo is er een heel levendige schets van haar moeder, Malvina Elisa Suermondt.

mary

De moeder van May

De Ed waar May het kaartje aan stuurt kan dan haar broer John Eduard Willem Twiss zijn. Zo noemde May later ook haar zoon.

Achter May’s naam blijkt een tragedie schuil te gaan; ze is vernoemd naar een jong overleden zusje. Haar ouders waren kapot van de dood van het meisje, dat maar zes jaar oud werd. Ze lieten een post-portem foto van haar maken, vrij gebruikelijk in die tijd. Daarna publiceerden ze een boek over haar met troostende teksten, maar vooral om haar herinnering levend te houden. Het boek verscheen in 1866 en heette “May. 13 Jan. 1859 † 30 Mey 1865″. 

may

Post-mortem portret van het 6-jarige meisje May

Het meisje heette voluit Mary Catherine Pauline Twiss en overleed twee jaar voor de geboorte van Clara Catharina May. Later verloor Clara Catharina May ook zelf een dochtertje.

Verdriet en diamanten, in de familie van May Twiss.

~
https://nl.wikipedia.org/wiki/Twiss_(geslacht)

http://www.genealogybos.com/patriciaat/Twiss/Twiss.htm

Schets moeder

Post-mortem foto

http://journal.depthoffield.eu/cgi/t/text/text-idx?c=scherpte;sid=dbc9cc723d6c941fafe142e4a066d97a;view=text;idno=m0101a04;rgn=main;lang=nl#FIG24

https://www.wiewaswie.nl/personen-zoeken/zoeken/document/a2apersonid/681429169/srcid/30781562/oid/24

Over DaniëlleSabine

Een boekenwurm die houdt van kunst en geschiedenis en daarover blogt op https://daniellesabine.wordpress.com.
Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis, Uncategorized en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s