Groeten van #7 – een chique Haagsche nuf

20151212_104835

Een boerinnetje vult haar emmer in het slootje dat achter haar huis loopt. Een heel gewoon, dagelijks tafereel, maar blijkbaar pittoresk genoeg om rond 1900 op een ansichtkaart te zetten. Het verhaaltje dat erop geschreven is spreekt ook zeker tot de verbeelding.

Den Haag 21-05-1900
Lieve Oom, ik dank u nog wel voor uw brief. Ook beloof ik u meteen dat ik u nooit meer van die vieze ansichtkaarten zal zenden. Ik had henoch niet op dat risje onfatsoenlijke honden gelet, u begrijpt toch wel dat ik, als chique Haagsche nuf, u anders nooit zoo’n ding zou gezonden hebben. Bent u zoo’n preutsche jongedame geworden? Nu dag oom veel liefs van allen aan allen en voor u een zoen van uw u beterschap belovend nichtje Koos.

Die Koos! Zit ze nu te dollen met haar oom of zit er wel degelijk een kern van waarheid onder? Heeft ze echt spijt van de ‘onfatsoenlijke honden’? Het is wel duidelijk dat ze gek op haar oom was en dat ze elkaar vaak brieven schreven. Fijn om op die manier toch contact te houden – zij in Den Haag, hij op het verre Java. Zowel aan het taalgebruik als de uitspraak ‘chique Haagsche nuf’ blijkt een beetje dat Koos tot de betere kringen behoorde. Oom Poelman was referendaris in Weltevreden op Java. Uit zijn overlijdensadvertentie uit 1938 blijkt wat die functie inhield: hij was hoofdambtenaar.

1938poelman

Over zijn begrafenis werd uitgebreid bericht.

begrafenis

Een hele lijst hoge heren, maar ook ‘enkele dames’. Misschien was zijn nichtje Koos er daar wel eentje van. De muziek, als je die op internet beluistert, is vrij dramatisch. Vooral het Adagio op het orgel. Andante uit de 2e sonate van Beethoven is een rustiger stuk, al zal het anders geklonken hebben op een orgel. Het geeft een vreemde gewaarwording om muziek te luisteren die op een bepaalde manier gelinkt is aan de mensen van dit ansichtkaartje.

~

Krantenartikelen van delpher.nl

Over DaniëlleSabine

Een boekenwurm die houdt van kunst en geschiedenis en daarover blogt op https://daniellesabine.wordpress.com.
Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s