5x boekrecensie

Het plan is om dit jaar weer 50 boeken te lezen. Dat lukt meestal, maar niet altijd. Het is in ieder geval leuk om te proberen het doel te halen – al lig ik volgens Goodreads nu alweer 1 boek achter op schema! Hier de eerste vijf boeken die ik las dit jaar.

De Castlefest Kronieken – Gé Anselms
Een journalist ontvangt een mysterieuze e-mail uit 1871. Een professor smeekt hem zijn zieke zoontje te helpen. Er zijn duistere krachten aan het werk en zo wordt Willem, de journalist, naar het festival ‘Castlefest’ in Lisse geleid. Daar wordt fantasie realiteit door alle bezoekers die zich uitleven in kostuums – en juist door die kracht van de fantasie is het een plek geworden waar de échte magische wezens hun gang kunnen gaan. Wat volgt is een reeks onverklaarbare gebeurtenissen, moorden, en uiteindelijk kan zelfs niemand meer het festival af. De wereld blijkt bedreigd te worden door een enorme duistere kracht… Ik vond dit boek bij vlagen spannend, maar over het algemeen niet zo goed te volgen en niet helemaal mijn genre. Toch vond ik het erg leuk dat het zich afspeelde op Castlefest en dat er zelfs bekende mensen van het festival in voorkwamen.

mainau-island-453777_960_720

De stem van de zee – Mara Li
Nimue gaat samen met haar broertje op zoek naar hun moeder, die is vertrokken toen zij nog jong waren. In een ontwrichte toekomstwereld komen ze allerlei geheimen tegen, zowel over hun eigen familie als de samenleving, en alles wat ze altijd geloofden begint te wankelen. Ze komen steeds meer te weten over de dodelijke ziekte waar hun moeder en kwaadaardige oom een medicijn voor probeerden te vinden. Dan zijn er ook nog de vreemde helende krachten die Nimue bij zichzelf ontdekt… De mix tussen historische/mythische en dystopische elementen vind ik bij dit boek echt geweldig. Soms misschien wat verwarrend, ik was na de arme visserdorpjes soms verbaasd als het over auto’s of spijkerbroeken ging, maar wat zit dit boek goed in elkaar! Erg spannend, ik ben benieuwd naar de volgende delen.

castle-972776_960_720

De verborgen kamer – Bart Römer
Na een verkeersongeluk komt Mariah, een vijftienjarig meisje, terecht in de geheime kamer die alleen in haar hoofd bestaat. Daar trok ze zich altijd even in terug als ze gepest werd, maar nu kan ze er niet meer uit. In werkelijkheid ligt ze in coma, maar vanuit haar kamer kan Mariah kijken naar een andere wereld – het jaar 1349. Hoewel ze er niet uit kan, lukt het haar te communiceren met de middeleeuwse jongen Splinter, die zijn bijnaam heeft doordat hij zo mager is. De pest, hongersnoden en corrupte landheren maken het leven van de gewone mens zwaar. Als Splinter Mariah hoort, denkt hij dat de heilige Maria tegen hem spreekt, zo ontstaan er wel wat misverstanden. In gevaarlijke situaties weet Mariah hem soms te redden, en hoewel de wisselwerking tussen de twee werelden niet altijd even logisch was, vond ik het toch een leuke vondst van de auteur.

Vrouwenmantel – Frans Hoppenbrouwers
Een prehistorische streekroman over een volk dat ’s winters in grotten in de Ardennen leeft, maar ’s zomers verblijven in de Kempen. Doordat de winters langzaam zachter worden, ontstaat het idee om ook dan in de Kempen te blijven. Beschreven wordt hoe de mensen in groepen leven, wat hun regels zijn, hun relaties, hun tradities. Er wordt gejaagd, verzameld, jongeren zoeken een partner – maar er zijn ook spanningen met de stammen van twee andere grotten. Het boek eindigt op het moment dat twee zusjes, een tweeling, met hun partners voor het eerst de winter zullen overblijven in de Kempen. Als dat lukt, zal dat een grote verandering betekenen voor de levenswijze van hun volk. Het vervolg is ‘Zomereik’ en dat ga ik zeker nog lezen.

black-bear-1019046_960_720

De beer – Claire Cameron
Mijn absolute favoriet van het jaar tot nu toe! Nadat hun ouders tijdens het kamperen zijn aangevallen door een beer, moet de vijfjarige Anna met haar kleine broertje in de bossen van Canada zien te overleven. Het verhaal is vanuit haar oogpunt geschreven, wat een prachtige directe stijl oplevert die je compleet meesleurt. Anna begrijpt niets van wat er gebeurt, en als haar dodelijk gewonde moeder haar op het hart drukt om gauw met haar broertje met de kano weg te varen, doet ze dat maar. Ze vertrouwt erop dat haar ouders haar wel achterna komen. Ze varen weg van het eiland en dwalen dagen door de wildernis aan de overkant. Anna denkt nog vaak aan de ‘zwarte hond’, zoals zij de beer zag. Uiteindelijk worden Anna en haar broertje gevonden en hoewel ze voortaan door opa worden opgevoed, denken ze nog steeds dat hun papa en mama nog terugkomen. Hartverscheurend en gebaseerd op een waargebeurd verhaal, al zijn de kinderen wel verzonnen.

Heb jij al goede boeken gelezen dit jaar? Laat het hieronder (of op Facebook!) weten.

~
Foto’s van Pixabay:
Zee
Kasteel
Beer

Over DaniëlleSabine

Een boekenwurm die houdt van kunst en geschiedenis en daarover blogt op https://daniellesabine.wordpress.com.
Dit bericht werd geplaatst in Boeken en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s