Groeten van #6 – Mevrouwen en kleine peuters

20151212_104044

Een bruggetje over de Vliet bij Voorburg, zomaar een kaartje om even iets af te spreken met een vriendin – in 1929. Geen simpel sms’je van “kom ff langs” maar een beleefd vousvoyerend briefje.

20151212_104029

“Voorburg 9 aug. 1929.
Geachte Mevrouw,
A.s. dinsdag kom ik thuis met de beide kleine peuters. Ik heb een box, zoodat de kleinste baas met mooi weer op ’t plaatsje kan spelen en dan kan ik U gezellig helpen. Is Uw getrouwde dochter met ’t kleintje goed overgekomen. Ik heb noodweer gehad in Voorburg. Nu tot ziens a.s. dinsdag en vele groeten van Mevr. W. Schoemaker-Stroo.”

Het kaartje is gericht aan de weduwe Prins, wonend in een monumentaal pand aan de Korte Nieuwstraat in Utrecht. Compleet met uitzicht op de Domtoren; daar konden de dames vast leuk op het achterplaatsje vertoeven met de kleintjes.

De weduwe Prins was Joods en kwam uit een familie van Amsterdamse diamantwerkers; wijlen haar echtgenoot heette Nathan en hun kinderen droegen o.a. de mooie namen Rachel, Levie, Meijer en Sally. Rachel, ook wel Chel genoemd, overleed op haar achtentwintigste en kreeg een graf op de Joodse begraafplaats. Ook Sally en Levie overleden jong. Op het moment van dit ansichtkaartje was de weduwe Prins 74 jaar.

strooschoemaker

De schrijfster, W. Schoemaker-Stroo, heette voluit Wilhelmina Gerardine Cornelia en was 36. Haar moeder kwam uit Muntok, Oost-Indië en kwam uit een familie van kapiteins en officieren. Zelf was Wilhelmina in Amsterdam geboren, en sinds een paar jaar getrouwd met een boomkweker/tuinman. Al vrij snel, in 1933, zou ze echter van hem scheiden. Waarschijnlijk kreeg ze uit dit huwelijk de ‘kleine peuters’ uit haar kaartje.  Wilhelmina was werkster, al lijkt ze meer bevriend met de weduwe dan dat ze voor haar in dienst was – hoewel ze haar wel gezellig komt helpen. De kleine baas in de box, aan het werk, maar vooral gezellig bijkletsen over het kleinkind van mevrouw en het noodweer in Voorburg.

~

http://www.geni.com/people/Rachel-Prins/6000000018572409238

http://www.hetutrechtsarchief.nl/collectie/burgerlijke-stand/driebergen/huwelijksregisters/1926/06/01

 

Over DaniëlleSabine

Een boekenwurm die houdt van kunst en geschiedenis en daarover blogt op https://daniellesabine.wordpress.com.
Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis, Uncategorized en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Groeten van #6 – Mevrouwen en kleine peuters

  1. Tamarah zegt:

    Oeh, ik heb ook een aantal van dit soort kaartjes waarbij ik dan uitzoek wie de mensen erachter waren. Zo leuk als het dan ‘tot leven’ komt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s