Van Dokkum naar Harderwijk

Een schilder, maar dan anders – dat is de kunstenaar Marius van Dokkum. Wie zijn schilderijen ziet zal al gauw begrijpen wat daarmee bedoeld wordt; dit zijn niet zomaar schilderijtjes! Net als op 17de-eeuwse genretafereeltjes zoals van Jan Steen gebeurt er van alles. Gewone mensen in gewone leefomgevingen, met menselijke emoties en hier en daar een grapje.

20151210_123757

Het Stadsmuseum Harderwijk is gevestigd in een mooi herenhuis dat oorspronkelijk weer bestond uit minstens drie (deels middeleeuwse) panden. Er is een vaste collectie over stadsgeschiedenis, met thema’s zoals de visserij en het Belgenkamp in de Eerste Wereldoorlog, en de wisselende expositie was nu dus voor Marius van Dokkum. Ik kende zijn werk natuurlijk wel van de grappige kaarten, puzzels en kalenders – typische commerciële dingen maar de originele werken had ik nog nooit gezien. Een ouder echtpaar dat probeert uit te vogelen hoe een computer werkt. Een rommelig mannenhuishouden met twee nieuwsgierige buurvrouwen bij het raam. Het zijn anekdotes vol details en hoe langer je ernaar kijkt, hoe meer je ziet.

20151210_123837

In drie zalen wordt het verhaal van Van Dokkum verteld, van zijn eerste kindertekening (een prachtige boom vol vogels) tot zijn nieuwste werk dat hij speciaal voor deze tentoonstelling maakte. Het was een feest van herkenning – dat tafereeltje heb ik eens op een verjaardagskaart gezien, dat andere op een kerstkaart. Maar om de werken nu in ‘levende lijve’ te zien maakte het wel anders; ineens waren het echt kunstwerken en niet zomaar plaatjes. Van Dokkum heeft een heel secure manier van schilderen, de lichtval en de stofuitdrukking zijn prachtig, en de koppen van zijn personages zijn heel sprekend. Zo vertelt ieder werk een eigen verhaal dat bij de toeschouwer een glimlach op het gezicht tovert of een knikje van herkenning ontlokt.

20151210_124109

Deze tentoonstelling was een ontdekkingsreis –  een spiegel die de mens laat zien zoals hij is, met een vleugje humor en maatschappijkritiek – door het werk van een bijzondere verteller. En daarna natuurlijk alles nogmaals bewonderen in de museumwinkel.

~

Intro-filmpje dat in het museum draait: https://vimeo.com/111467931

http://www.stadsmuseum-harderwijk.nl/page.php?page=209

Over DaniëlleSabine

Een boekenwurm die houdt van kunst en geschiedenis en daarover blogt op https://daniellesabine.wordpress.com.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s