Een echte Van Gogh

20150920_101342

Gewoon drie oude banden met ingebonden tijdschriften, dacht ik, toen ik ze laatst onder ogen kreeg. Uit 1905, dat wel, dus sowieso interessant vanuit antiquarisch oogpunt. Maar daar bleef het niet bij – ze hadden een wel heel bijzondere eigenaar gehad!

20150920_101428  20150920_101452

Op de eerste bladzijde van de boeken heeft hij zijn naam geschreven in zwarte inkt: V.W. van Gogh.
Van Gogh?! Natuurlijk denk je dan meteen aan de beroemde schilder, die zelfs dezelfde initialen heeft. Toch gaat het hier om een later lid van de familie, namelijk de zoon van Vincents broer Theo.
Deze ‘tweede’ Vincent Willem werd geboren in 1890 in Parijs, vernoemd naar zijn schilderende oom die echter een half jaar later overleed. Ook zijn vader moest de jonge Vincent hij gauw missen; Theo overleed in 1891.

Vincent Willem had niet zo veel met kunst en ging de technische kant op. Hij zou later de bijnaam ‘De Ingenieur’ krijgen en werd de erfgenaam van de schilderijencollectie van zijn oom. Hij beheerde de werken en richtte in 1960 de ‘Vincent van Gogh Stichting’ op. Hiermee werd de grondslag gelegd voor het latere Van Gogh Museum.

20150920_101326

In één van de albums zit een ex-libris plaatje voorin met Vincents naam bovenin. Het is ontworpen door Johan H.G. Cohen Gosschalk; dit was zijn stiefvader, de man waarmee zijn moeder trouwde na de dood van Theo.

In 1962 werd de schilderijencollectie, alsmede de brieven en de eigen bibliotheek van De Ingenieur, aan de Staat overgedragen. In het Van Gogh Museum Journal van 1995 wordt hierover gezegd:

‘Virtually every book from this collection is stamped IR. V.W. van Gogh Rozenlaantje 12 Laren N.H.’ A few volumes are signed by the engineer and some contain his ex-libris.’

Zo dus ook bij de drie tijdschriftbanden die ik gezien heb. Blijkbaar zijn die toch ontsnapt toen de rest van de bibliotheek werd overdragen, of had meneer Van Gogh ze al eerder van de hand gedaan. Wie weet welke weg deze boeken hebben afgelegd voordat ze terecht kwamen op de Noordermarkt in Amsterdam…

~

https://nl.wikipedia.org/wiki/Vincent_Willem_van_Gogh

http://www.dbnl.org/tekst/_van012199501_01/_van012199501_01_0004.php

 

Advertenties

Over DaniëlleSabine

Een boekenwurm die houdt van kunst en geschiedenis en daarover blogt op https://daniellesabine.wordpress.com.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Een echte Van Gogh

  1. lindawillemsen zegt:

    Wauw dat is wel bijzonder. Als ik in de kringloop ben, dan hoop ik ook altijd op een bijzondere vondst. Het lijkt mij leuk om een keer hele oude huishoud tijdschrifsten ofzo iets te vinden!

    • Bedankt! Ik vond het ook heel leuk om te zien. Kringlopen bezoeken is echt een soort sport, je hoopt altijd op iets bijzonders. Oude huishoud tijdschriften klinken ook heel gaaf inderdaad!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s