Hoe krijg ik lange lokken? Vroeger en nu.

Voor sommige vrouwen zal het heel herkenbaar zijn: je gluurt jaloers naar de lange lokken van een ander, terwijl dat eigen piekhaar van jou maar niet wil groeien. Allerlei wondermiddeltjes zijn er verkrijgbaar, de tips en trucs vliegen je om de oren, maar wat helpt er nou echt? Ik ben er zelf nog steeds niet uit. Wat ik wel weet, is dat het ideaal van lang haar eigenlijk al heel lang bestaat. De Middeleeuwen, de Renaissance, de Victoriaanse tijd… Rapunzel, Rapunzel, let down your hair!

lang

Haar kammen rond 1885. Foto: London Stereoscopic Company/Getty Images

Vooral aan het eind van de 19de eeuw werd lang haar gezien als iets ultiem vrouwelijks. Toch mocht het dan weer niet los gedragen worden, dat was weer ordinair. Je moest het wel netjes vlechten, opsteken, versieren en eigenlijk het liefst bedekken. Een populair middeltje was Macassar olie, met kokosolie, palmolie en olie van de ylang-ylang bloem. Allemaal ingrediënten die ook tegenwoordig nog veel gebruikt worden in de haarverzorging. In de 19de-eeuwse kranten wordt het ene middeltje na het andere aangeprezen. Kreten zoals “De schoonste vinding der 19de eeuw” en “Uitmuntend voor den haargroei” proberen klanten te trekken.

Dat belooft wat. Uit een krant uit 1887.

Dat belooft wat. Uit een krant uit 1887.

Toch was het niet voor iedereen weggelegd.
Vooral vrouwen uit de lagere klassen knipten hun haar gewoon, in tegenstelling tot de rijke dames die dat nooit deden. Door hun haar te verkopen (voor bijv. het maken van pruiken) verdienden arme vrouwen weer een zakcentje bij. Bovendien was lang haar in slechte omstandigheden helemaal niet makkelijk te onderhouden; het was tijdrovend, onpraktisch en niet handig met het oog op de slechte hygiëne en vele ziektes.

In de Middeleeuwen gold grotendeels hetzelfde. Jonkvrouwen hadden idealiter golvende gouden haren, los of in ingewikkelde vlechten. Een vreemd verschijnsel was het scheren of uitplukken van de haarlijn, zodat het voorhoofd groter werd. Dit vond men in die tijd erg mooi. Zowel het voorhoofd als het kapsel werden versierd met juwelen, bloemen, haarbanden en linten.

Een schone jonkvrouwe op een schilderij van Rogier van der Weyden uit 1460, compleet met hoog voorhoofd en sluier. Afb.: Wikipedia.org

Het haar zelf werd in de Middeleeuwen echter als iets zondigs gezien door de strenge Kerk. Getrouwde vrouwen waren verplicht het te bedekken met sluiers of hoofddoeken. Bij de rijkere vrouwen gebeurde dit met mooie doorschijnende sluiers en bijzondere hoeden, bij de ‘gewone’ vrouw bleef het bij een meestal witte doek die om het haar geknoopt werd. Toch had de Middeleeuwse vrouw graag lang haar, blijkens uit recepten en tips uit die tijd zoals deze: ‘Vermaal gerstebrood met zout en vet en masseer dit mengsel in het haar.’ Andere middeltjes die zouden helpen waren schors van een iep, wortel van een wilg, citroenkruid, verbrande en verpulverde lijnzaad. Gekookt in geitenmelk of water maakte dit een perfect middeltje om het haar mee te wassen en te stimuleren tot groei. Er waren trouwens ook genoeg brouwseltjes om je haar mee te kleuren, al bevatten die wel vreemde dingen zoals een onthoofde hagedis, gemalen ivoor, sla, as of zoethout.

In de Renaissance ontstond er een grotere vrijheid in kledij en haardracht. Ook uit deze tijd zijn er receptjes met bijvoorbeeld sinaasappelschaafsel, papaver, slangenhuid, en lekker vette bacon.
In essentie is er tegenwoordig niet veel veranderd. Mengseltjes van mosterd, olijfolie en kaneel, maskertjes van mayonaise, brandnetelthee, kokosolie en een eindeloze lijst andere oliën, zelfs ‘beauty supplementen’ en andere dure pillen…
Wie tegenwoordig lang haar wil hoeft geen hagedissen meer fijn te hakken, maar of al die moderne middeltjes werken is ook nog maar de vraag. Waarschijnlijk is geduld, ook hier, nog steeds een schone zaak.

~

http://mashable.com/2015/08/25/victorian-long-hair/?utm_cid=lf-toc#Z.JdQUlqukkQ

http://thehistoryofthehairsworld.com/middle_ages_renaissance.html

http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010086639:mpeg21:p004

 

 

Over DaniëlleSabine

Een boekenwurm die houdt van kunst en geschiedenis en daarover blogt op https://daniellesabine.wordpress.com.
Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Hoe krijg ik lange lokken? Vroeger en nu.

  1. Ellemieke zegt:

    Supergaaf om te lezen! Leuk deze informatie

  2. isabel zegt:

    Zelf heb ik (gelukkig) al heel lang haar. Alleen jammer dat ik geen glovend haar heb, anders was ik echt wel een ideale jonkvrouw geweest ahaha 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s