Geen tijd en toch schrijven?

Amelita_galli-curci

Dat was een probleem waar ik zelf een beetje mee zat de laatste tijd. Middenin de dagelijkse drukte leek er ineens helemaal geen ruimte meer voor mijn hobby: verhalen schrijven. Gelukkig vond ik er wat op en deze tips deel ik graag met jullie.

1. Geef andere dingen op. Natuurlijk hoef je geen kluizenaar te worden, maar een avondje voor de tv hangen kun je bijvoorbeeld prima omruilen voor een uurtje schrijven.

2. Sta een half uur eerder op. Niet voor iedereen weggelegd, maar je zult versteld staan wat zo’n half uur kan doen. Bovendien zul je de rest van de dag trots op jezelf zijn omdat je al aan je verhaal gewerkt hebt!

3. Maak notities in je telefoon. Als je het dan écht heel druk hebt, kun je in ieder geval over je verhaal nadenken. Tijdens het reizen, in je pauze of tijdens het boodschappen doen – als je een idee krijgt, grijp je telefoon en maak er een notitie van. Die kun je dan later weer verwerken.

4. Hou altijd een notitieboekje bij de hand. Niet zo handig om je geniale invallen in de supermarkt in te noteren, maar bijvoorbeeld wel in de trein of als je thuis bent. Neem hem altijd mee (en een pen!) en je kunt altijd je inspiratie kwijt.

5. Doe research. Lees boeken over je onderwerp, zoek ernaar op internet. Dit zijn dingen die je wat makkelijker tussendoor kunt doen, en die ook goed kunnen als je hoofd niet naar het echte schrijfwerk staat.

6. Schrijf korte stukjes. Probeer elke dag in ieder geval een kwartier met schrijven bezig te zijn. Geef toe, hoe druk je ook bent – een kwartiertje kun je toch wel missen? Op die manier blijf je toch in de flow.

7. Herlees je oude teksten. Zo krijg je misschien weer inspiratie voor nieuwe dingen. Bovendien kost lezen niet zoveel moeite en tijd en ben je toch even met je hobby bezig.

8. Herschrijf je oude teksten. Verbeter ze, verander ze tot je er tevreden over bent. Zo krijg je in ieder geval een verhaal eindelijk eens helemaal af en wie weet wat je daar nog mee kunt doen! Herschrijven kost veel moeite, maar zelfs als je maar één momentje hebt kun je toch weer een stukje verder komen.

9. Doe meerdere dingen tegelijk. Oké, multi-tasken is niet aan iedereen besteed. Maar als je gewoon zorgt dat je laptop aanstaat en je hem bij de hand hebt wordt schrijven veel toegankelijker. Zelfs tussen je dagelijkse klusjes door ga je er dan makkelijker even voor zitten.

10. Maak plannen. Tijdlijnen, een woordweb, een moodboard – kortom, leef je uit op papier. Met deze middelen krijg je al gauw een goed beeld van waar je naartoe wilt met je verhaal en dat maakt het makkelijker om ook daadwerkelijk te gaan schrijven.

Ik hoop dat de schrijvers onder jullie wat aan deze tips hebben, ik gebruik ze zelf bijna elke dag wel en ze hebben mij zeker geholpen.

~

Afbeelding: Wikimedia

Over DaniëlleSabine

Een boekenwurm die houdt van kunst en geschiedenis en daarover blogt op https://daniellesabine.wordpress.com.
Dit bericht werd geplaatst in Schrijven en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s