Rivalen aan het Haagse Hof

In de tentoonstelling ‘Rivalen aan het Haagse Hof’ waan je je aan het hof in het Den Haag van de Gouden Eeuw. Twee dames staan centraal: Amalia van Solms en Elizabeth Stuart. Hoewel Amalia begon als hofdame van Elizabeth, steeg ze door haar huwelijk met stadhouder Frederik Hendrik snel in status. Vanaf dat moment waren de vrouwen rivalen. Klinkt als een 17de-eeuwse soap; daar moest ik heen!

DSC02666
Op een mooie zondag bezocht ik met drie ‘mede-kunsthistorici’ het Haags Historisch Museum. Ik vind dit altijd een erg gezellig, sfeervol museum. Niet te groot ook.
Deze tentoonstelling is mooi opgezet, al vloeken de verschillende tinten rood en oranje op de muren wel een beetje met elkaar. Grote schilderijen worden afgewisseld met op doek gedrukte prenten en kleine reproducties. Zo ontstaat er een mooie, volledige context om de twee vrouwen in te plaatsen. Mode, rijkdom, familiebanden, politiek, het komt allemaal aan bod.

In een vitrine lag de huwelijksakte van Frederik Hendrik en Amalia van Solms uit 1625, met onderaan de handtekeningen en de zegels van het paar en van Elizabeth Stuart. Zij wilde een einde maken aan de roddels over de verhouding tussen de twee en drong dus aan op een huwelijk van haar hofdame. Zou ze toen al vermoed hebben dat er zo’n rivaliteit tussen hen zou ontstaan, zo’n strijd?

DSC02672

Vooral erg bijzonder vond ik dat Amalia en Elizabeth zich bijna precies hetzelfde lieten portretteren. Dat was goed te zien door de kleine afbeeldingen die naast elkaar hingen. Zelfde sieraden, zelfde kleding, zelfde houding… En dan maar kijken wie er het mooiste op stond!

Ook op de huwelijksmarkt voor hun kinderen vlogen de vrouwen elkaar in de haren. Vaak hadden ze allebei dezelfde kandidaten op het oog en dat leverde vreemde situaties op. Het ging allemaal om het geld en status. En was een dochter dan toevallig toch verliefd geworden op een prins, werd de relatie alsnog afgekeurd omdat de heer in kwestie niet goed genoeg was!

Deze tentoonstelling is genieten van alle pracht en praal, van alle intriges aan het hof. Omringd door de bijna levensgrote portretten waan je je bijna op een hofbal, waar je persoonlijk getuige bent van de nieuwste roddels. Het enige wat nog mist is een baljurk.

~

http://www.haagshistorischmuseum.nl/tentoonstelling/rivalen-aan-het-haagse-hof

Over DaniëlleSabine

Een boekenwurm die houdt van kunst en geschiedenis en daarover blogt op https://daniellesabine.wordpress.com.
Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis, Kunst en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Rivalen aan het Haagse Hof

  1. Door Suzanne zegt:

    Wat een interessant verhaal en een leuke invalshoek voor een tentoonstelling! Het Haags Museum staat op mijn lijstje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s