Kwajongen vermist

Toen het berichtje in de Leydse Courant stond, was Pieter Laterveer al meer dan twee weken vermist. Sinds 14 oktober 1848 was de 13-jarige jongen verdwenen. Zijn vader zette deze wanhopige advertentie in de krant, hoewel hij er eigenlijk het geld niet voor had:

pieter

Vooral de nauwkeurige omschrijving van Pieter is treffend: je ziet hem zo voor je. Nogal gezet en bleek, met lichtblond haar en op klompen – hij klinkt als een soortgenootje van Dik Trom, met duidelijk dezelfde streken als de latere kinderboekenheld. Hoewel hij door de nachtwacht in Den Haag van straat geplukt was, weigerde hij naar huis te gaan. Waarschijnlijk beloofde hij de heren met een uitgestreken gezicht dat hij direct zou gaan, maar zodra hij weer op vrije voeten was liet hij zijn bedroefde ouders weer mooi zitten.

diktrom
Dik Trom

In de archieven is het één en ander te vinden over deze Pieter en zijn familie – en die familie blijkt ook niet uit lieverdjes te bestaan. Zijn vader, die ook Pieter heette, werd op zijn achttiende al veroordeeld tot geseling, 6 jaar tuchthuisstraf en 12 jaar verbanning uit Holland. Zijn misdaad: diefstallen met braak. Toen hij zijn straf had uitgezeten trouwde deze man twee keer en kreeg in totaal zeven kinderen; uit het tweede huwelijk kwam zoon Pieter. Verder waren er 10 levenloos geboren kinderen, iets dat in die tijd vaker voorkwam maar toch wel opvallend is. Al met al kwam het weggelopen ventje dus uit een nogal problematisch gezin en had hij zijn streken niet van een vreemde.

Als de Pieter die op 30-12-1835 geboren is, inderdaad de Pieter uit het krantenartikel is, dan is het later toch nog goedgekomen met hem. Hij is in ieder geval twee keer getrouwd en op 61-jarige leeftijd overleden. Zowel zijn eerste huwelijk als zijn overlijden waren in Den Haag; zou Pietertje dan nooit meer naar huis zijn gegaan, en beviel het hem daar wel? Wat er verder met hem gebeurd is, is nergens terug te vinden.  Geen krantenberichtje dat opgelucht meldt dat de vermiste jongen terug is. Geen andere vermeldingen bij de vermiste personen. Pieter Laterveer was duidelijk vastberaden om van huis weg te lopen, en nooit meer naar zijn ouders terug te gaan. Misschien is dat hem ook wel gelukt.

~

Afbeelding Dik Trom: http://www.kb.nl/sites/default/files/056_0.jpg 

Mogelijke geboorte Pieter: https://www.openarch.nl/show.php?archive=elo&identifier=b77e8199-2c24-7d54-4713-cf2047b045d4&lang=nl 

Over het geslacht Laterveer: http://www.at16home.demon.nl/LATERVEER.htm

Over DaniëlleSabine

Een boekenwurm die houdt van kunst en geschiedenis en daarover blogt op https://daniellesabine.wordpress.com.
Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s