Groeten van #2 – Tweede huisknecht

Een ansichtkaartje van de Javastraat in Arnhem, gevonden in de collectie van het Gelders Archief. Vrouwen met schorten, bediendes, kinderen en een enkele man zijn allemaal blijven staan om op de foto te komen.

Op het smalle witte vlak naast de foto heeft de zender van deze kaart een paar zinnen gekrabbeld:

advertentie2

“L.B. Zoo even heb ik weer op een advertentie voor je geschreven voor tweede huisknecht in Den Haag, Prinsessegracht 28, dus ik hoop maar dat u een van beide krijgt. Veele groeten u zus Jo.”

Zo’n zus willen we allemaal wel! Jo solliciteerde gewoon voor haar L.B. (lieve broer?) en liet het hem dan achteraf weten via een kaartje. Blijkbaar had hij nog een andere sollicitatie lopen, omdat Jo voor hem hoopt dat hij in ieder geval één van beide baantjes krijgt.

Voor Prinsessegracht 28 werd regelmatig personeel via advertenties gezocht. In 1896 werd er zelfs een Engelse gouvernante gevraagd. In 1907 verscheen deze advertentie in de krant:

17

Misschien heeft Jo hier wel op geschreven! In 1908 en 1913 werd er weer om een tweede huisknecht gevraagd, dus het is niet met zekerheid te zeggen.

Tweede huisknecht was een mooie functie in een groot, welgesteld huishouden. Het betekende sowieso dat er een eerste huisknecht was, en een hele rij ander bedienend personeel. Taken van een tweede huisknecht waren bijvoorbeeld dienstmeisjes helpen bij het opdienen van de maaltijd, zilver poetsen, boodschappen doorgeven en de heer des huizes assisteren. Uit de “Schetsen van Boz ” van Charles Dickens blijkt dat een tweede huisknecht er altijd piekfijn moest uitzien: “Deze woorden waren gericht tot een man […] die nu […] een witte halsdoek en lage schoenen had moeten aantrekken, en er opgepoetst en afgeborsteld moest uitzien als tweede huisknecht.”

Het huis en de familie waren ook niet mis: in die tijd bewoonde de adellijke familie Snouck Hurgronje het pand aan de Prinsessengracht 28. Op deze afbeelding, die weliswaar wat ouder is dan de tijd waarin dit speelt, is goed te zien wat een chique huis het was. Laten we hopen voor de ‘lieve broer’ van Jo dat hij de baan gekregen heeft!

~

http://www.geldersarchief.nl/zoeken/?mivast=37&mizig=7&miadt=37&milang=nl&mizk_alle=arnhem%20javastraat&miview=gal1

Schetsen van Boz, Charles Dickens

Advertentie in de krant 1907

Prinsessegracht 28

Over DaniëlleSabine

Een boekenwurm die houdt van kunst en geschiedenis en daarover blogt op https://daniellesabine.wordpress.com.
Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s