Groeten van #1 – Zeer oog

Op rommelmarkten, in de collectie thuis, op internet – overal kom ik oude ansichtkaarten tegen. En in plaats van te kijken naar de afbeeldingen op de voorkant, waar het meestal toch om gaat, draai ik de kaartjes altijd meteen om. Wat staat erop? Wie heeft het geschreven? Die persoonlijke berichtjes vind ik vaak nog interessanter dan de kaart zelf. Soms zijn ze herkenbaar, vaak grappig, soms ontroerend of droevig. Daarom komen er vanaf nu ook af en toe ansichtkaartjes op deze blog voorbij – maar dan wel de achterkant!

Bij deze eerste kaart is het al meteen niet de achterkant, maar de voorkant die ik wil laten zien. Het is een kaart met afbeeldingen van de stad Leiden, zoals de Hooglandse Kerk  en de poort naar de Burcht. Rechts onderin is ruimte leeg gelaten voor tekst. Waarschijnlijk was de achterkant helemaal bedoeld voor het adres, of voor iets anders.

Lieve Jet,
Je weet dat ik morgen jarig ben: kom je dan morgenavond bij me.
Ik had ’t je willen telephoneeren, maar ik ben al een paar dagen thuis met een zeer oog.
Je komt hè! De hartelijke groeten van Titia.

Het is bijna een sms’je, zo herkenbaar en kort is deze boodschap: een uitnodiging voor een verjaardagsfeestje. Volgens de website waar de foto van deze kaart vandaan komt, is hij rond 1900 verstuurd. Titia heeft het over “telephoneeren”. Telefonie kwam rond 1880 beschikbaar voor particulieren en bedrijven, maar was nog heel lang niet voor iedereen weggelegd. Dat blijkt ook wel uit dit kaartje: Titia moest blijkbaar haar huis verlaten om te kunnen telefoneren. Dit deed ze dan waarschijnlijk bij iemand anders, bij een winkel of een postkantoor. Helaas kon ze haar vriendin niet bellen vanwege “een zeer oog”. Gelukkig kon ze nog wel een kaartje schrijven, en haar vriendin Jet zo uitnodigen (“je komt hè!”). Hopelijk heeft Jet het kaartje nog op tijd ontvangen en hebben ze, ondanks dat zere oog, nog een fijne verjaardag gehad.

~
https://www.erfgoedleiden.nl/ac412228-26bc-11e3-8ee5-3cd92befe4f8

Over DaniëlleSabine

Een boekenwurm die houdt van kunst en geschiedenis en daarover blogt op https://daniellesabine.wordpress.com.
Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Groeten van #1 – Zeer oog

  1. Ilse zegt:

    Wauw, wat gaaf! Ik weet dat m’n jongste broer en zijn vriendin op een rommelmarkt in Frankrijk ook eens oude ansichtkaarten hebben gekocht. Af en toe is het super grappig om te lezen wat daar allemaal op is geschreven! En bij dit kaartje is het nog best duidelijk te lezen, eigenlijk! Super mooi handschrift.

  2. Ivette zegt:

    Wat leuk! Het is een mooie ontdekkingstocht door de tijd op deze manier, waardoor je misschien stiekem ook nog meer gaat fantaseren en nadenken over hoe ze woonden, waar ze woonden, wat ze deden en wat er destijds in de mensen omging. Super 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s