Steventje: een hij of een zij?

Bladerend door de doop-, trouw- of begraafboeken kom je, ook online, soms de gekste dingen tegen. Zo was ik vandaag op zoek naar de aangifte van een verre voorouder, die in april 1899 in Amsterdam geboren zou zijn.

Soms staan er dingen in de kantlijn gekrabbeld. Meestal gaan deze over het officieel erkennen van een kind dat eerst ‘onecht’ was; dat wil zeggen zonder officiële vader.

Bij deze baby was er echter iets anders aan de hand. Iets dat pas 24 jaar later werd rechtgezet.

Op 25 februari 1899 kwam Johan Aloysius van Eijck, een diamantsnijder van 23, zijn eerste kind aangeven. Negen maanden daarvoor was hij getrouwd met Hendrika Elisabeth Dombroek; zij was nu bevallen van hun dochtertje. Zij werd Steventje genoemd, naar Johans moeder.

Alles werd netjes ingevuld en de trotse jonge vader kon snel weer terug naar vrouw en kind. Kleine Steventje zou de eerste zijn van acht kinderen.

Waar ze pas veel later achterkwamen, was dat er een fout was gemaakt in de tekst van de aangifte. Er staat namelijk “een kind van het mannelijk geslacht”. Waarschijnlijk is er spraakverwarring ontstaan op het stadhuis, hoewel Steventje een gangbare meisjesnaam was en “-tje” meestal niet bij jongensnamen gebruikt werd. Hoe dan ook: de arme Steventje van Eijck was dus als jongetje de boeken in gegaan. Waarschijnlijk kwam men hier achter bij het controleren van de stukken, omdat Steventje zelf ging trouwen en daarvoor haar officiële documenten moest voorleggen.

Zij is inderdaad op 28 juni 1923 getrouwd met Willem Donker en het kon natuurlijk niet zo zijn dat ze dan nog ingeschreven stond als ‘mannelijk’.

In de kantlijn werd snel gekrabbeld: “Bij beschikking der arrondissementsrechtbank te Amsterdam van 29 maart 1923 is nevenstaande akte in dien volge verbeterd dat het woord ‘mannelijk’ wordt verbeterd in ‘vrouwelijk’.” Blijkbaar moest dus zelfs de rechtbank eraan te pas komen! Een geslacht was natuurlijk niet zo maar veranderd.

Gelukkig konden de twee daarna in alle rust trouwen en waarschijnlijk heeft de anekdote van Steventje’s aangifte nog lang voor leuke verhalen gezorgd.

mannelijk vrouwelijk steventje vb

Over DaniëlleSabine

Een boekenwurm die houdt van kunst en geschiedenis en daarover blogt op https://daniellesabine.wordpress.com.
Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s