Het geheugenpaleis

In het Nationaal Archief kun je nu letterlijk met je hoofd in de archieven zitten. Tenminste, dat doet de titel van de nieuwe tentoonstelling vermoeden: ‘Het geheugenpaleis – met je hoofd in de archieven’. Dat moest ik zelf eens gaan ervaren!

Het doen van onderzoek is verslavend. Telkens kom je nieuwe verhalen, gegevens en personen tegen. Er gaat een wereld voor je open. Dat is precies wat er ook gebeurt op deze tentoonstelling in het Nationaal Archief. In kleine ruimtes, allemaal opgebouwd uit kartonnen archiefdozen (toepasselijk!), worden verhalen tot leven gebracht.

Dit gebeurt allereerst aan de hand van originele archiefstukken uit de collectie van het Nationaal Archief. Eeuwenoude, middeleeuwse documenten met prachtige lakzegels, maar ook stukken uit de Tweede Wereldoorlog en brieven uit nog recentere tijden.

Alles wordt verduidelijkt door teksten en touchscreens. Met de uitleg van een behulpzame vrijwilliger wisten we al gauw onze weg te vinden in de apparatuur en we maakten er dan ook veel gebruik van. Vooral het programma waarbij je een oude tekst en de transcriptie tegelijk in beeld had en kon vergelijken was erg mooi om te zien. Met de 3-d animatie van de grote kaart van Jan van Scorel waren we ook heel lang zoet. Door middel van knoppen en het touchscreen kon je zelf door het landschap navigeren.

Enkele verhalen die behandeld worden zijn die van een rijke Haagse dame die haar dochter tot overspel zou hebben aangezet, de problemen rond de nieuwe echtscheidingswet in 1971, en hoe Johan van Oldenbarnevelt aan zijn imago werkte. Voor elk verhaal is iets bijzonders gedaan: in een filmpje kruipt een acteur in de huid van een personage, er is een hoorspel te beluisteren, korte films, muziek. Erg interessant vond ik zelf het gedeelte ‘Daar was laatst een meisje loos’. Hier waren de officiële scheepsboeken van de VOC te zien waarin stond dat er vrouwen aan boord ontdekt waren. Dit gebeurde vaker dan men denkt; een vrouw kon zich, om welke reden dan ook, als man verkleden en zo met het schip mee gaan. In een tentoongesteld scheepsjournaal is de notitie te lezen dat één van hun mannen een vrouw bleek te zijn; na deze ontdekking mocht ze verder meereizen als passagier.

Op de website van het Nationaal Archief zijn deze verhalen in het kort te vinden en bovendien staan er ook scans van de documenten op. ‘Het geheugenpaleis’ maakt archieven op een leuke, dynamische manier toegankelijk voor het grotere publiek en hopelijk zet het zo meer mensen aan tot het doen van eigen onderzoek en interesse in de geschiedenis. Mij en mijn vader hadden ze in elk geval overtuigd; na afloop lieten wij gelijk ons lidmaatschapspasje maken en we zullen zeker nog vaker ‘met ons hoofd in de archieven’ te vinden zijn.

~

Afb.: Nationaal Archief

http://www.gahetna.nl/geheugenpaleis

beeld-man

Over DaniëlleSabine

Een boekenwurm die houdt van kunst en geschiedenis en daarover blogt op https://daniellesabine.wordpress.com.
Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s