Sylvia – Bryce Courtenay

9780143006992

Op Goodreads wordt Bryce Courtenay een ‘master storyteller’ genoemd, en daar sluit ik me volledig bij aan. Hoe hij het leven van een middeleeuws meisje tot in detail tevoorschijn weet te toveren, met alle gevoelens die zo veel eeuwen later nog niks veranderd zijn, is fantastisch. ‘Sylvia’ leest als een film; net zo beeldend en dichtbij.

Het verhaal is gesitueerd in 13e-eeuws Duitsland en wordt verteld door het meisje Sylvia. Ze heeft een moeilijke jeugd achter de rug en wordt uit haar geboortedorp verbannen als duivelskind. Na heel wat omzwervingen ontmoet ze een muzikant; de rattenvanger van Hamelen. Samen trekken ze rond en verdienen zo hun brood. Sylvia heeft namelijk de stem van een engel en al gauw heeft ze naam gemaakt. Mensen zien allerlei wonderen gebeuren en hoewel ze er zelf altijd een logische verklaring voor heeft, ziet al gauw iedereen haar als een halve heilige.

Na een tijdje in een bordeel te hebben gewerkt als zangeres besluit Sylvia het klooster in te gaan. Ze is ontzettend leergierig en hoewel ze al meerdere talen kent wil ze nog meer kennis in zich opnemen. Het klooster is een verstikkende wereld maar ze verdraagt alles om maar onderwijs te kunnen krijgen.

Intussen treft een vriend van haar, de jongen Nicholas, voorbereidingen om een kinderkruistocht naar Jeruzalem te ondernemen. Sinds hij samen met Sylvia speciale paddenstoelen gegeten heeft, ziet hij visioenen en hoort hij de stem van Jezus die hem dat opdraagt. Nadat Sylvia bij alweer een ander wonder betrokken raakt (honderden vrouwen verzamelen zich naakt buiten de kerk en roepen op tot de kinderkruistocht) besluit ze mee te gaan.

Het wordt een ramp, de kruistocht. Duizenden kinderen sterven, aan ziekte en uitputting, honger of ongelukken. Sylvia heeft veel steun aan Reinhardt, de rattenvanger, die ook is meegekomen.

Het einde was erg onverwachts; dat had ik niet zien aankomen. Gelukkig weten Sylvia en Reinhardt, vindingrijk als ze zijn, al gauw weer een nieuwe draai aan hun leven te geven. Het verhaal had wat mij betreft daarna nog best verder mogen gaan; de gebeurtenissen in Sylvia’s leven volgden elkaar in een ritmisch tempo op en het werd nooit saai.

Het is lang geleden dat ik zo lang over één boek gedaan heb (ongeveer twee maanden, maar dat komt misschien doordat ik het in het Engels las), maar het was het waard. Dit boek dien je in alle rust te lezen, zodat je alle rijke details in je op kunt nemen. Nadat ik het dicht geklapt had, voelde het echt alsof ik afscheid had genomen van een vriendin. Sylvia en haar verhaal zullen me nog lang bij blijven.

~

https://www.goodreads.com/book/show/2471210.Sylvia

Over DaniëlleSabine

Een boekenwurm die houdt van kunst en geschiedenis en daarover blogt op https://daniellesabine.wordpress.com.
Dit bericht werd geplaatst in Boeken en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s