Nederland Leest 2013: Erik of het klein insectenboek

header_mug

Het is weer zo ver: heel Nederland wordt uitgenodigd om samen hetzelfde boek te lezen. Dit keer is dat ‘Erik of het klein insectenboek’ van Godfried Bomans. De campagne Nederland Leest bestaat sinds 2006. Het boek dat gelezen wordt is niet zo maar een boek; het moet literaire waarde hebben, niet van recente datum zijn, moet een breed publiek aanspreken en het moet aanleiding geven tot discussie.

Dit jaar voldeed ‘Erik’ dus aan deze criteria. Leden van de openbare bibliotheek krijgen gratis een exemplaar van dit boekje en er worden allerlei activiteiten omheen georganiseerd. Zelf had ik het boek nog nooit gelezen, maar veel mensen van de ‘oudere’ generaties wel (het boek is van de jaren ’40). Nu heb ik het boekje in een paar uurtjes uitgelezen en ik vind het een heel goed verhaal. Het heeft diepgang (uiteraard) maar ook heel veel humor, en de schrijfstijl is soms wat oubollig maar juist daarom erg mooi.

Een vraag die veel gesteld wordt is: ‘Is dit boek nu voor kinderen of volwassenen?’. Ik ben van mening dat het allebei kan. Voor kinderen is het een leuk sprookje vol grappige insecten. Stel je voor dat je ineens in een schilderij stapt en net zo klein wordt als een mier! Volwassenen kunnen dit avontuur lezen als iets met meer betekenis; zij zullen de parallellen met de mens zien in de karakters van de insecten. Zo zijn de wespen typische adel en kijken zij neer op de verarmde tak van hun familie, de bijen. Het is fascinerend om te zien hoe de kleine Erik steeds weer bij andere insecten terecht komt en hun eigenaardigheden leert kennen.

Jaren later, als hij allang bekomen is van de schrik dat het allemaal maar een droom was, moet hij nog vaak aan de insecten denken als hij mensen ontmoet. Sommigen zijn precies wespen, anderen mieren, weer anderen slakken. Bomans houdt de mens met zijn personages duidelijk een spiegel voor en toch blijft het tegelijkertijd een vermakelijk boekje; een goede keuze dus voor Nederland Leest.

http://nederlandleest.nl/

 

Advertenties

Over DaniëlleSabine

Een boekenwurm die houdt van kunst en geschiedenis en daarover blogt op https://daniellesabine.wordpress.com.
Dit bericht werd geplaatst in Boeken en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s