Dubbelhuwelijk in 1917

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Op 6 oktober 1882 vertrok een jong echtpaar vanuit Leeuwarden naar Amsterdam. Hendrik Dijkstra en zijn vrouw Jantje van der Geest lieten alles achter zich en verhuisden naar de grote stad. Ze hadden één dochtertje bij zich, twee andere kinderen waren jong gestorven. In Amsterdam kregen ze nog vijf kinderen. Hoewel deze typisch Friese namen kregen zoals Hiskje en Sjoertje, groeiden ze op als echte Amsterdammers. Ze hadden het land van hun ouders nooit gekend; dit was hun thuis.
Het gezin van Hendrik Dijkstra had een grote overstap gemaakt van het boerenland naar het stadsleven. De familie kende vanaf nu geen knechten en boerinnen meer, maar alleen nog nakomelingen met stadse beroepen. Een paar van de jongens werden werkman, de meisjes dienstmeid.

In mijn zoektocht meer over dit gezin te weten te komen, deed ik onderzoek naar de huwelijken van de zes overlevende kinderen van het echtpaar Dijkstra. De oudste dochter, Matje, die nog in Leeuwarden geboren was, trouwde in 1907 in Amsterdam. Niet met een Amsterdammer, maar nota bene met een Fries. Sterker nog: hij was net als zij in Leeuwarden geboren! Blijkbaar schepte dat een band, of kenden de families elkaar nog van vroeger.
Ook Grietje, de jongste dochter, trouwde met een kaashandelaar uit Friesland. Of deze zussen in Amsterdam zijn blijven wonen, heb ik nog niet onderzocht. Misschien zijn ze wel teruggegaan naar het land van hun voorouders.

Naast deze huwelijken met een Fries kwam ik nog iets opvallends tegen. Twee andere kinderen van Hendrik en Jantje (Hiskje en Gerardus Dijkstra) trouwden allebei met iemand uit de familie Pieterse. Bij nadere bestudering bleek dit zelfs op dezelfde dag te zijn: 4 juli 1917. En, niet heel verrassend, bleken de Pietersen waarmee ze in het huwelijk traden, ook broer en zus van elkaar te zijn. Zo trouwde Hiskje Dijkstra dus met Johan Johannes Pieterse, en Gerardus Dijkstra met Hendrina Johanna Pieterse. Een dubbelhuwelijk dus, en nog wel op dezelfde dag. In de kranten heb ik hier niets over kunnen vinden, maar het is zeker een opmerkelijke gebeurtenis. Zus en broer trouwen met broer en zus! Het zal voor de familie Dijkstra die dag zeker groot feest zijn geweest, en absoluut ook iets waar nog lang over werd nagepraat.

~

http://www.wiewaswie.nl

Over DaniëlleSabine

Een boekenwurm die houdt van kunst en geschiedenis en daarover blogt op https://daniellesabine.wordpress.com.
Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Dubbelhuwelijk in 1917

  1. Sanne zegt:

    Leuk bericht. c:

  2. meike zegt:

    Ook nog eens kostenbesparend 🙂 Leuk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s