ART2013

Op 22 april bracht ik met twee mede-kunstliefhebbers een bezoekje aan de Jaarbeurs Utrecht, waar de inspirerende beurs ART2013 gehouden werd. Ik was nog nooit naar een kunstbeurs geweest, of in ieder geval niets wat hiermee te vergelijken viel, dus het was een bijzondere ervaring.  De ruimte was opgedeeld in kamertjes, die ingevuld werden door de verschillende exposerende bedrijven. Dit waren antiekhandelaren, galerieën, juweliers, kunsthandelaren en boekhandelaren. De specialisaties liepen uiteen van prenten, aardewerk, moderne kunst tot antieke Chinese kunst en Russische ikonen. Kortom; we keken onze ogen uit.

We kregen een rondleiding van kunsthistoricus Marius van Dam, die ons langs de meest bijzondere objecten leidde en er boeiende verhalen bij vertelde. Vooral bij veel moderne kunst werkte dit goed, omdat daar (in ieder geval voor mij) de betekenis vaak niet meteen duidelijk is. Door de achtergrondinformatie kijk je met andere ogen naar een werk dat op het eerste gezicht weinig voorstelt. De beurs was opgedeeld in acht delen; Oude- en klassiek moderne kunst, algemeen antiek, Aziatica, antieke juwelen en zilver, Art Nouveau/Art Deco, hedendaagse kunst, hedendaagse juwelen en zilver, en overige. Het aanbod was dus zeer gevarieerd en zo was er voor elk wat wils.

Zelf ben ik een liefhebber van middeleeuwse en vroegmoderne kunst, maar op deze beurs ontdekte ik ook veel fascinerend modern beeldhouwwerk en schilderkunst. Een schilderij met een magische kat bleef mijn aandacht trekken; het bleek van de Belgische kunstenaar Wim Bals te zijn. De details zijn minutieus en de lichtval is prachtig; en dan die hemelsblauwe ogen!

Wim Bals, ‘King of Pearls’.

Ook het surrealistische en hyperrealistische werk van Theo Voorzaat greep meteen mijn aandacht. Hij gebruikt bestaande gebouwen, maar maakt ze tot vervallen ruïnes en voegt vreemde details toe. De lichtval is fel en dreigend, alsof er een onweersbui op komst is. Zijn werk was te zien bij Galerie Lieve Hemel.

Theo Voorzaat, ‘St. Bavo, Haarlem’, 2012.

Een laatste voorbeeld van een kunstenaar die ik op deze beurs ontdekte, is Kirsty Mitchell. Zij maakt dromerige foto’s vol fantasie en sprookjeselementen. Vooral haar collectie ‘Wonderland’ vind ik erg mooi. Uit deze serie waren onder andere ‘The Queen’s Armada’ en ‘The Ghost Swift’ te zien (zie: http://www.kirstymitchellphotography.com/collection.php?album=5).

Kirsty Mitchell, ‘The Queen’s Armada’.

Natuurlijk hebben we ook onze ogen uitgekeken bij de kunsthandels met oudere kunst, waar we behoorlijk wat bekende namen tegenkwamen. Ook was het opvallend hoe veel middeleeuwse heiligenbeelden er aangeboden werden; stuk voor stuk prachtige kunstwerken. Na een praatje bij Kunstconsult, een handel voor 20e eeuwse toegepaste kunst, was het helaas alweer tijd om te vertrekken. Het was een inspirerende dag en er waren heel wat kunstwerken die ik graag mee naar huis had willen nemen. Toch jammer van die prijskaartjes…

~

http://www.art2013.nl/pagina.php

http://www.wimbals.com/index.html

http://www.lievehemel.nl/artant13thv_1d.htm

http://www.kirstymitchellphotography.com/

Advertenties

Over DaniëlleSabine

Een boekenwurm die houdt van kunst en geschiedenis en daarover blogt op https://daniellesabine.wordpress.com.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op ART2013

  1. Wauw, wat een apart spul allemaal! Vooral die bovenste vind ik erg gaaf! =D

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s