Kunst en boeken op de Elf Fantasy Fair 2013

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Al een jaar of vijf bezoek ik bijna elk fantasy/middeleeuwen-gerelateerd festival in Nederland. Niet alleen de muziek, de kraampjes, het eten en de sfeer zijn geweldig, ook is het heerlijk mensen kijken (iedereen is uitgedost in de prachtigste creaties). Op 20 en 21 april was de Elf Fantasy Fair in Kasteel de Haar, het grootste kasteel van Nederland.

Kunst en boeken spelen een grote rol op dergelijke festivals. Op de Elf Fantasy Fair is er zelfs een speciale ‘Boulevard of Books & Arts’. Ook nu stonden er veel kraampjes van boekhandelaren, auteurs en uitgeverijen. Hierbij staat het fantasy-genre natuurlijk centraal. Dit jaar viel het me op dat er ook steeds meer Young-Adult boeken te koop zijn, naast de bekende (vaak wat zwaardere) fantasyboeken. Elk jaar weet de Elf weer een aantal bekende en minder bekende schrijvers uit te nodigen. Dit jaar waren Anaïd Haen, Kim ten Tusscher, Latoya Moirae, Michael Reefs, Roselynd Randolph, Adrian Stone, Thomas Oldeheuvelt, Tamara Geraeds, Tisa Pescar, J. Sharpe, Paul Evanby en Sophia Lucas aanwezig. De meeste van deze auteurs zijn mij onbekend, maar ze blijken allemaal behoorlijk bekend te zijn in het fantasy-wereldje. Zij hebben allemaal gesigneerd op het festival en natuurlijk was hun werk ook te koop. Sommigen van hen gaven ook lezingen in de kleine kapel die bij het kasteel hoort.
Ook waren een aantal mensen van young-adults.nl aanwezig. Deze website richt zich op boeken, films en media die te maken hebben met het Young-Adult genre (jonge volwassenen). De bundels die naar aanleiding van hun schrijfwedstrijden zijn uitgegeven, waren te koop en konden bovendien gesigneerd worden door de winnaars zelf (Marijke F. Jansen en Isabel Peters).

Ook was er veel fantasy kunst te bewonderen. Op de ‘Boulevard of Books & Arts’ verkochten kunstenaars hun werk en andere merchandise. Mijn favoriete fantasykunstenares, Linda Ravenscroft, was ook weer van de partij. Zij gaf een zeer inspirerende lezing in de kapel en hoewel ze het zonder microfoon en beamer moest doen, was het een geweldige lezing. Haar motto is dat je als kunstenaar niet bang moet zijn voor de mening van anderen, en dat je er alles aan moet doen je dromen waar te maken. Zelf heeft ze moeilijke tijden gekend in haar leven en haar kunst heeft haar erdoorheen geholpen. Haar werk is sprookjesachtig, vol elfjes en andere wezens. Ze liet zelfs origineel werk rondgaan, waaronder het werk hieronder, ‘The calling of Merlin’. Het was erg bijzonder om het van zo dichtbij te kunnen bekijken en het vergrootte mijn bewondering voor haar nog meer. Verder gaf ze teken- en schildertips. In haar stand waren, naast origineel werk, ook sleutelhangers, boekenleggers, shirts en diverse andere artikelen met haar kunst erop te koop.

Verder kon je diverse kunstenaars aan het werk zien. Zo werd er op veren geschilderd, op rijstkorrels geschreven en fantasy figuren in klei gemaakt. Bij ‘Keep in Mind’ waren workshops Manga voor beginners. Het is bijna onmogelijk om al deze dingen bij te wonen, omdat er gewoon zo veel te beleven is op het festival. De liefhebber van boeken en kunst hoefde zich op dit festival in ieder geval geen moment te vervelen!

~

http://elfia.com/events/haarzuilens-2013/

http://www.young-adults.nl

http://www.lindaravenscroft.com/

Advertenties

Over DaniëlleSabine

Een boekenwurm die houdt van kunst en geschiedenis en daarover blogt op https://daniellesabine.wordpress.com.
Dit bericht werd geplaatst in Boeken, Kunst en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s