Genealogische bronnen: de persoonskaart

Een grote bron van informatie en bovendien één van de eerste stappen bij familieonderzoek, is de persoonskaart. Dit is een kaart waarop gegevens van een persoon bijgehouden werden. Dit systeem werd gebruikt van 1938 tot 1 oktober 1994. Dit betekent dus dat er alleen kaarten bestaan van mensen die na 1938 en vóór oktober 1994 zijn overleden. Persoonskaarten worden beheerd door het Centraal Bureau voor Genealogie in Den Haag (http://194.171.109.12/page/150).

180233-persoonskaar_leeg_voorzijde

Hier is een lege persoonskaart te zien, afkomstig van wiewaswie.nl. Hier is dus duidelijk te zien welke gegevens je allemaal kunt vinden in deze bron. Vakje 6 is echter vaak afgeplakt, omdat het hier om (mogelijk gevoelige) religieuze informatie gaat. Afgezien daarvan, mag je meestal alles wel inzien.

Zeker voor wie net begint met het onderzoeken van de familiegeschiedenis, is deze bron een goudmijn. Niet alleen staan de geboorte- en sterfdatum vermeld, ook de namen van de ouders zijn op de kaart te vinden. Zo kom je dus meteen weer een generatie verder met je onderzoek. Ook de gegevens over een huwelijk en kinderen staan op de persoonskaart, net als beroepen en woonplaatsen. Met deze basisinformatie kun je je dus onmiddellijk een beeld vormen van de persoon in kwestie. Zelf heb ik al regelmatig persoonskaarten aangevraagd en ze hebben me verder geholpen met mijn onderzoek.

Hieronder is een voorbeeld van een ingevulde persoonskaart te zien. Deze afbeeldingen zijn verkleind, omdat de informatie niet altijd openbaar gemaakt mag worden.  Op de voorkant, links, zijn verschillende vakken te zien. Hierin staan de al eerder genoemde gegevens over het leven van de persoon. Op de achterkant, rechts, staat een lijst van de kinderen. Bij hen staan ook de geboortedata vermeld, en soms ook gegevens over hun huwelijk.

persoonskaart r achterkant perssoonkaart

Op deze website van het Centraal Bureau voor Genealogie staat precies uitgelegd hoe je een persoonskaart kunt aanvragen: http://194.171.109.12/page/322. Hier zijn kosten aan verbonden, en je moet ook al over enige gegevens beschikken (anders weet het CBG niet waar ze naar moeten zoeken).

Zowel voor beginnende als gevorderde genealogen vormt de persoonskaart een belangrijke bron, en ik raad iedereen aan om er een keertje een paar aan te vragen. Misschien doe je geen schokkende ontdekkingen, maar je komt sowieso meer te weten over je familie – en daar gaat het om.

~

Voor meer informatie:

De website van het CBG: http://194.171.109.12/page/150/persoonskaarten+en+persoonslijsten

https://www.wiewaswie.nl/stambomen-bouwen/wegwijzer-brongebruik/bevolkingsregister/

Advertenties

Over DaniëlleSabine

Een boekenwurm die houdt van kunst en geschiedenis en daarover blogt op https://daniellesabine.wordpress.com.
Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s