Sint Internet

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wie een beetje verstand heeft van heiligen, weet dat er bijna overal wel eentje voor bestaat. Heb je hoofdpijn, roep dan Dionysus aan. Last van je tanden? Apollonia zal je tot steun zijn. Iets kwijt? De heilige Antonius helpt je wel zoeken.
De christelijke heiligenkalender is zo uitgebreid, dat er voor elk probleem wel een raadgever te vinden is. Heiligen worden herinnerd door wat zij tijdens hun leven betekend hebben voor het christelijke geloof, maar worden dus ook ingeschakeld voor hulp. Afhankelijk van wat de heilige in kwestie in zijn leven meegemaakt heeft, wordt hij of zij de beschermer van bijvoorbeeld reizigers, jagers, verloofden of kan hij verlichting bieden bij bepaalde kwalen. Een gelovige kan zich voor elke specifieke situatie dus richten tot een heilige, en zo zijn bescherming ontvangen. De beschrijvingen van heiligenlevens, ook wel hagiografie genoemd, is zowel literair als cultureel gezien erg interessant. De beeldtraditie van heiligen in de kunst is minstens zo fascinerend.

In de kunst zijn heiligen te herkennen aan hun attributen. Zo dragen veel van hen een staf of een boek, maar heeft bijna elk van hen wel iets unieks. Zo is Antonius te herkennen aan een varken, Ambrosius aan een bijenkorf en Gertrudis aan de ratten en muizen. Dit zijn elementen uit hun levens, die na hun dood bij hun legende zijn gaan horen. Zo vormde de hagiografie de basis voor de afbeelding van een heilige.

Vandaag leerde ik echter een nieuwe heilige kennen, en wel een heel bijzondere. Blijkbaar is het vandaag de sterfdag van de heilige Isidorus van Sevilla (560-636). Deze aartsbisschop speelde een belangrijke rol in de wetenschap. Hij schreef encyclopedieën en woordenboeken, en maakte handschriften over allerlei onderwerpen zoals theologie en natuurhistorie. Aanvankelijk was hij dus de beschermheilige voor de catalogus en de encyclopedie. Op afbeeldingen waren zijn attributen een ganzenveer, inktpot en een boek.
Ongeveer 10 jaar geleden veranderde er iets. De moderne tijd had iets nieuws gebracht op het gebied van catalogi en encyclopedieën, namelijk: het internet. Toen is besloten dit aan de ‘kwaliteiten’ van Isidorus toe te voegen. Zo is hij nu dus de beschermheilige van het internet en wordt hij soms zelfs afgebeeld met een computer. Hij wordt aangeroepen voor hulp bij computerproblemen, en ter bescherming tegen de gevaren van het internet. Er bestaan daadwerkelijk beelden van Sint Isidorus, waar hij een laptop en een computermuis omhoog houdt.

Ik vind het een bijzonder geval; een eeuwenoude heilige die nu met zoiets moderns geassocieerd wordt. Toch heeft het ook iets moois, dat oude tradities overeind blijven en aangepast worden aan nieuwe ontwikkelingen. En geef toe: “Sint Isidorus van het Internet”, dat klinkt toch niet slecht!

~

Meer over Isidorus:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Isidorus_van_Sevilla

Waar ik een berichtje over Isidorus las:

http://www.facebook.com/pages/Centraal-Bureau-voor-Genealogie/316402801727064

Een website beschermd door de heilige Isidorus:

http://leo-burnett-brussels.prezly.com/heilige-isidorus-beschermt-nieuwe-website-leo-burnett-brussels-

Advertenties

Over DaniëlleSabine

Een boekenwurm die houdt van kunst en geschiedenis en daarover blogt op https://daniellesabine.wordpress.com.
Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis, Kunst en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s