Groeten van de Veluwe

peter ponsteen en dekker

 

Nunspeet, rond 1900. Op een bospad ratelt een kar, getrokken door een forse os. Een oude boer boer sloft op zijn klompen naast de wielen voort; een pijp in zijn mond, een pet op zijn hoofd. Zijn vrouw, een stoere, stevige boerin, leidt de os bij de horens. De hele dag hebben ze op het land gezwoegd, en nu puilt hun wagen uit van het hooi. Dat ze nu net een fotograaf tegenkomen, is toeval. Of ze even willen blijven staan, wordt er gevraagd. Dat willen ze wel – maar daarna snel weer aan de slag!

Blijkbaar viel de foto in de smaak; een typisch Veluws plaatje. Er werd zelfs een ansichtkaart van gemaakt, met de opdruk “Groeten van de Veluwe” en een verklaring van waar die boeren toch mee bezig zijn: het “Nooi” binnenhalen.

Een mooi stel boeren in klederdracht, maar dat niet alleen. Deze mensen zijn de oudouders (5 generaties omhoog) van mijn vriend. Hun namen: Peter Ponsteen en Stijntje Dekker. Ze trouwden in 1868. Peter was 28, Stijntje nog geen 20 en hoogzwanger van hun eerste kind. Die werd precies 2 maanden later geboren, en daarna zouden er nog 9 volgen. Peter en Stijntje waren hun leven lang landbouwers in Nunspeet. Ze stammen af van generaties boeren, wasvrouwen en dagloners, allemaal uit de streek. Families met diepe Veluwse wortels.
De kinderen van Peter en Stijntje groeiden op en trouwden; ze werden dagloner, dienstmeisje, spoorwegarbeider en fabrieksarbeider, maar waarschijnlijk zijn er ook een paar de landbouw in gegaan. De meesten bleven in Nunspeet en begonnen daar weer hun eigen families. Hun ouders zien er uit als harde werkers; stugge boeren die zonder klagen hun zware bestaan dragen. Ze zijn niet erg oud geworden; Peter overleed in 1913, 72 jaar oud, en zijn vrouw was in 1908 op 60-jarige leeftijd overleden.
Maar in tegenstelling tot de meeste eenvoudige landbouwers, hebben zij iets waardoor ze nog lang na hun dood herinnerd zullen worden: deze foto. Een kijkje in het boerenleven, vijf generaties geleden.

 

~

Huwelijksakte van Peter en Stijntje:

https://www.wiewaswie.nl/personen-zoeken/zoeken/document/a2apersonid/96685886/srcid/24636428/oid/1

Meer over hen:

http://www.genealand.nl/bismeijer/d0357/i18461.html

Ansichtkaart (rechts onderin):

http://www.streekarchivariaat.nl/nl/beeldbank?mistart=48&mivast=434&mizig=308&miadt=434&miq=126146875&milang=nl&misort=last_mod%7C&miview=gal1&mizk_alle=peter%20ponsteen

Over DaniëlleSabine

Een boekenwurm die houdt van kunst en geschiedenis en daarover blogt op https://daniellesabine.wordpress.com.
Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Groeten van de Veluwe

  1. Geinig! Hoe je daar toch weer achter bent gekomen…. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s