De weg naar Van Eyck

de-annunciatie-door-jan-van-eyck

Tot voor kort was in museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam een prachtige tentoonstelling te zien, getiteld “De weg naar Van Eyck”. Mijn kunsthistorische vriendengroepje en ik waren het er meteen over eens: dit mogen we niet missen. Dit is uniek!

Jan van Eyck, die in het begin van de 15de eeuw leefde, was een revolutionaire schilder. Zijn naturalistische stijl, de details, de beweging, emoties en de stofuitdrukking waren een wereld van verschil met de andere kunst uit zijn tijd. Van Eyck zette met zijn werk een traditie voor vele schilders na hem. Hij legde een basis waar eeuwen na hem nog steeds op gewerkt werd. Om werken van deze grote meester in het echt te zien, was erg bijzonder. Natuurlijk hadden we tijdens onze studie Kunstgeschiedenis al veel over hem gehoord, maar nu stonden we letterlijk oog in oog met zijn creaties.

Op deze tentoonstelling waren vijf panelen van zijn hand te zien, en twee miniaturen in manuscripten. Het is een unicum dat deze werken nu bij elkaar te zien zijn. Daaromheen waren andere schilderijen te zien van rond 1400, die in verband gebracht werden met Van Eycks werk. Opvallend was dat er ook andere disciplines bij betrokken werden, zoals beeldhouwkunst in hout en ivoor, en edelsmeedkunst met prachtige details in zilver, goud en kostbare stenen. Religieuze kunst stond centraal, en daar sloot het werk van Van Eyck ook bij aan. Groot verschil is echter dat hij de uitgebeelde figuren tot echte, levende mensen weet te maken. Christus hangt niet langer statisch aan het kruis, maar lijdt duidelijk ondraaglijke pijn. Maria huilt tranen van verdriet. Deze pure emoties waren nieuw; voorheen waren figuren op schilderijen eerder houten poppen dan echte mensen. Jan van Eyck bracht daar verandering in.

Het was fascinerend om zijn werk nu eens in de context van zijn tijd te kunnen bestuderen. Zo ontstaat er een nieuw perspectief en bekijk je alles met andere ogen. Dit vond ik erg goed gedaan. Naast het goede verhaal dat er zo op de tentoonstelling verteld werd, waren de kunstwerken zelf natuurlijk fantastisch. Wanneer je voor de “Annunciatie” staat, vergeet je alles om je heen. We hebben misschien wel een kwartier naar die prachtige details staan kijken. Die lichtval! Die kleine glazen ruitjes! Hoe het kleed van de engel in plooien op de grond valt, hoe zijn vleugels oplichten in alle kleuren van de regenboog.

Adembenemend.

~

Bij deze tentoonstelling is een indrukwekkende catalogus verschenen: “De weg naar Van Eyck”, door Friso Lammertse, Stephan Kemperdick e.a.

Meer informatie:

http://www.boijmans.nl/nl/7/kalender/calendaritem/883/de-weg-naar-van-eyck

http://www.boijmans.nl/nl/418/de-weg-naar-van-eyck

Een filmpje:

http://www.arttube.nl/nl/video/Boijmans/Weg_naar_Van_Eyck#.UUC49hwXKSo

Over DaniëlleSabine

Een boekenwurm die houdt van kunst en geschiedenis en daarover blogt op https://daniellesabine.wordpress.com.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s